top of page

Основні види паркетної дошки: порівняння та вибір ідеального для вашого приміщення

Оновлено: 13 хвилин тому

Паркетна дошка та ії основні види.

Паркетна дошка вважається одним із найпопулярніших матеріалів для підлоги, і вибір правильного типу може вплинути на клімат приміщення, зовнішній вигляд, витривалість та зручність обслуговування. Існують кілька основних видів паркетної дошки, які різняться за матеріалом, конструкцією та встановлюваним методом.

По перше, хочемо попередити, що від продавця до продавця назви та формулювання видів паркету можуть трохи відрізнятися, хоча суть у всіх одна. Ситуація ще ускладнюється тим, що в європейській методології в принципі не існує понять паркетна дошка та інженерна паркетна дошка або як мінімум не використовуються.


Але операючись на великий досвід та здоровий глузд ми б насамперед розділили види паркету на 2 типи: масивний паркет та багатошаровий паркет.


1) Масивна паркетна дошка або масив виготовляється з одного шматка дерева. Цей вид паркету дуже застарів і має більше мінусів ніж плюсів. Серед яких: не екологічність (на цю тему ви можете прочитати окрему статтю), складність і дорожнеча монтажу, не стабільність при зміні клімату в приміщенні і всі складності експлуатації, що випливають з цього.


2) До другої групи ми віднесли б всі види паркетної дошки яка складається з декількох шарів переклеєних між собою, має верхній шар з цінної породи деревини, оброблений на заводі маслом або лаком. Це і тришарова паркетна дошка на хвойних ламелях, двошарова на HDF, інженерна на основі фанери та інші.






Різні види багатошарової паркетної дошки мають свої технічні особливості але всі об'єднують те, що така паркетна дошка значно стабільніша за масив, має велику стійкість до вологи, зміни температури та вологості приміщення.

Практично будь-який вид багатошарової паркетної дошки як і масив піддається подальшому шліфуванню (у разі монтажу клейовим методом).

На відміну від масиву не потрібно використання фанери як основи, що неабияк секономить ваш бюджет та товщину підлоги.

По відношенню до теплої підлоги така паркетна дошка теж обганяє масив, вона стабільніша, легше і швидше прогрівається. У неї вище теплопровідність і відсутній шар фанери який потрібно гріти.


Вибір конкретної багатошарової технології переважно питання вибору способу укладання (про це можна прочитати тут) і невеликих технічних аспектів.

Наприклад, тришарова паркетна дошка і двошарова паркетна дошка на HDF можуть укладатися як жорстким методом з приклеюванням так і плаваючим методом. Причому у комбінації із сучасними замковими системами 5G процес укладання прискорюється і практично виключає можливість помилки монтажника.

Але тришарова паркетна дошка на хвойних ламелях на відміну від інженерної дошки (на фанері) або на HDF менше разів може бути відшліфована так як хвойні ламелі м'якші і мають проміжки між собою.


  • Окремим стовпом стоїть паркетна дошка, виготовлена за технологією Woodura

Це найсучасніша технологія виробництва паркетної дошки. Верхній шар деревини під високим тиском та температурою спресовується з деревною пудрою та плитою Compositek (дуже тверда HDF). Така паркетна дошки втричі міцніша, більш вологостійка та зносостійка. Може вкадіватися і жорстким та плаваючим методом.




Для простоти спробуємо систематизувати основні види та їх характеристики та спробуємо оцінити їх по 5ти бальній системі, де 5 це відмінно

ВИД/ВЛАСТИВОСТІ

Стабільність

Міцність та зносостійкість

Монтаж

Потенціал шліфування

Масив

3

3

жорсткий + фанера

5

3х шарова паркетна дошка

5

3

жорсткий/плаваючий

3

2х шарова на хвойних

5

3

жорсткий

4

2х шарова на HDF

5

4

жорсткий/плаваючий

4

2х шарова на фанері (інженерна)

5

4

жорсткий

4

B:hard (Woodura)

5

5

жорсткий/плаваючий

2


При виборі ідеального типу паркетної дошки для вашого приміщення слід враховувати рівень вологості, рівень трафіку, бюджет та особисті вподобання стосовно вигляду та стилістики.

Важливо також враховувати можливості обслуговування та ремонту кожного типу паркетної дошки. У кінці кінців, вибір типу паркетної дошки є великим рішенням, яке потребує ретельного вивчення всіх можливих варіантів та врахування всіх факторів. Вибравши правильно, ви можете створити не лише красивий, але і практичний підлоговий покриття, яке прослужить вам довгі роки, надаючи вам комфорт та красу вашому приміщенню.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page